Γιατί είναι απαραίτητη η ψύξη υπολογιστή
Κατά τη λειτουργία οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής, ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί τα κυκλώματα μετατρέπεται σε θερμότητα.
Στις περισσότερες συσκευές, όμως, από ένα απλό ραδιοφωνάκι μέχρι και μια ολόκληρη τηλεόραση, δεν χρειάζεται τίποτα ξεχωριστό για την ψύξη. Η ύπαρξη οπών εξαερισμού στο σασί της συσκευής είναι αρκετή, χωρίς να χρειάζονται ανεμιστήρες και τα σχετικά.
Πότε χρειάζεται να ασχοληθούμε με την ψύξη υπολογιστή
Το μόνο που χρειάζεται είναι να φροντίσουμε να μην καλύπτονται οι οπές εξαερισμού, πχ από κάποια κουρτίνα ή κάποιο έπιπλο, να υπάρχουν τουλάχιστον 15-20 εκατοστά κενού χώρου από το πίσω μέρος του κουτιού, να μην βρίσκεται ο υπολογιστής κοντά σε κάποια πηγή θερμότητας το χειμώνα (καλοριφέρ/τζάκι/σόμπα/θερμάστρα), και φυσικά να μην χτυπάει απευθείας ο ήλιος το κουτί.
Από εκεί και πέρα, αρκεί να καθαρίζουμε το εσωτερικό του υπολογιστή 1-2 φορές το χρόνο από τη σκόνη που συγκεντρώνει, για να μην δημιουργηθεί υπερθέρμανση από αυτή.
Αν συναρμολογήσαμε οι ίδιοι τον υπολογιστή, και το κουτί μας διέθετε τουλάχιστον δύο ανεμιστήρες, τους οποίους συνδέσαμε και λειτουργούν κανονικά, πάλι δεν χρειάζεται να μας απασχολεί η ψύξη υπολογιστή στις περισσότερες περιπτώσεις.
Είναι τρεις οι περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε σοβαρά με την ψύξη υπολογιστή:
- Αν ο χώρος στον οποίο έχουμε τον υπολογιστή είναι υπερβολικά ζεστός.
Δεν είναι ανάγκη να έχουμε κλιματιστικό, αλλά αν υποφέρουμε από τη ζέστη στο δωμάτιο, θα υποφέρει πιθανότατα και ο υπολογιστής.
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις παραμέτρους του δωματίου, η μόνη λύση είναι να ενισχύσουμε την ψύξη υπολογιστή.
- Αν θέλουμε να κάνουμε Overclock
H διαδικασία του Overclock κάνει τον επεξεργαστή ή και την κάρτα γραφικών να λειτουργούν σε υψηλότερες συχνότητες, να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, και κατά συνέπεια να εκλύουν σημαντικά περισσότερη θερμότητα.
- Αν θέλουμε έναν υπολογιστή αθόρυβο
Oι ανεμιστήρες για την ψύξη υπολογιστή αναπόφευκτα κάνουν το σύστημά μας πιο θορυβώδες. Οι ανεμιστήρες μαζί με τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους HDD παράγουν το 100% του θορύβου του υπολογιστή.
Αν ο θόρυβος αυτός μας ενοχλεί, μπορούμε να τον μειώσουμε σημαντικά με την επιλογή των κατάλληλων συστημάτων ψύξης, χωρίς να συμβιβαστούμε όσον αφορά την σωστή ψύξη υπολογιστή.
Τα μεγαλύτερα λάθη στην ψύξη υπολογιστή
Να λειτουργούμε τον υπολογιστή με ανοιχτό το κουτί
Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος που κάνουν πολλοί χρήστες όταν υποψιάζονται πως ο υπολογιστής υπερθερμαίνεται. Αφαιρούν το πλαϊνό κάλυμμα του υπολογιστή, "για να αερίζεται καλύτερα".
Ενώ σε πρώτη ανάγνωση αυτό ακούγεται λογικό, στην πραγματικότητα είναι καταστροφικό.
Αυτό που ψύχει τον υπολογιστή είναι το να υπάρχει μια σταθερή ροή αέρα στο εσωτερικό του, έτσι ώστε να απομακρύνεται ο αέρας που έχει θερμανθεί και να αντικατασταθεί από ψυχρότερο αέρα.
Ακόμη και τα φτηνότερα κουτιά υπολογιστών έχουν σχεδιαστεί με αυτή τη λογική. Με κλειστό το καπάκι, και με τις ειδικές οπές εξαερισμού, ο αέρας κινείται κατά μήκος του κουτιού.
Λειτουργώντας τον υπολογιστή με το καπάκι ανοιχτό, τουλάχιστον όσον αφορά τη ροή του αέρα, είναι σαν να έχουμε πχ ένα λάστιχο ποτίσματος και να κόψουμε τη μία πλευρά του κατά μήκος. Εξαφανίζει τη σωστή ροή αέρα, και τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερη υπερθέρμανση.
Να μην καθαρίζουμε ποτέ τον υπολογιστή
Η συνεχής ροή αέρα σημαίνει και συνεχή ροή σκόνης, η οποία έλκεται ηλεκτροστατικά από τη λειτουργία του υπολογιστή, και επικάθεται σε όλες τις επιφάνειές του.
Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να καθαρίζουμε τον υπολογιστή κάθε μήνα, εκτός κι αν τον λειτουργούμε σε κάποιο χώρο ο οποίος έχει εξαιρετικά πολλή σκόνη.
Όμως μία ή δύο φορές το χρόνο ο καθαρισμός υπολογιστή είναι απαραίτητος.
Οι καλύτερες εποχές για καθαρισμό είναι την άνοιξη, ώστε ο υπολογιστής να είναι καθαρός για το καλοκαίρι που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, και το φθινόπωρο, γιατί το καλοκαίρι έχουμε συνήθως ανοιχτά παράθυρα και μαζεύεται περισσότερη σκόνη.
Η σημασία της θερμικής αλοιφής στον επεξεργαστή
Αν συναρμολογήσαμε οι ίδιοι τον υπολογιστή μας, όταν τοποθετήσαμε την ψήκτρα στον επεξεργαστή, πιθανώς να παρατηρήσαμε ένα υλικό στο κάτω μέρος της, που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του επεξεργαστή.
υτό το υλικό πρόκειται για μία ειδική αλοιφή που είναι εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας. Ο ρόλος της είναι να καλύπτει μικροσκοπικά κενά που θα υπήρχαν ανάμεσα στην επιφάνεια της ψήκτρας και του επεξεργαστή, λόγω φυσικών ατελειών του μετάλλου, ώστε η μεταφορά θερμότητας να είναι η καλύτερη δυνατή.
Ομοίως όταν αγοράζουμε μια καλύτερη ψήκτρα επεξεργαστή σχεδόν πάντοτε στη συσκευασία θα βρούμε ένα σωληνάριο με τέτοια θερμική αλοιφή. Είναι ζωτικής σημασίας να τη χρησιμοποιήσουμε, για να μεταφέρεται με τον καλύτερο τρόπο η θερμότητα από τον επεξεργαστή στην ψήκτρα.
Επίσης, στην αγορά θα βρούμε και αυτόνομες θερμικές αλοιφές, υψηλότερης ποιότητας, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, με τιμές που ξεκινούν από τα 2-3 ευρώ το σωληνάριο και φτάνουν μέχρι και πάνω από τα 30 ευρώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου